Taal wijzigen

Museum Plantin-Moretus Collectie Online

De waardevolle collecties van het Museum Plantin-Moretus zijn enorm gevarieerd. De collecties hangen samen met de bedrijfsvoering en het familieleven van Christoffel Plantijn en zijn opvolgers de Moretussen. Naast de typografische collecties, die voortkomen uit het drukkersbedrijf (zoals stempels, matrijzen, gietvormen, letterkasten, houtblokken, koperplaten, enz.) vind je hier ook beschrijvingen van meubilair en schilderijen.

Het Prentenkabinet beschikt over een rijke verzameling oude tekeningen en grafiek van Antwerpse meesters van de 16de eeuw tot 1800. Daarnaast verzamelt het ook modern en hedendaags werk van Antwerpse kunstenaars. In de depots liggen Rubens, Bruegel, Tuymans en Panamarenko zij aan zij. Het Prentenkabinet behoort tot de top vijftig van ’s werelds belangrijkste prentenkabinetten.

Aanvragen van stukken in de leeszaal
Om in de leeszaal stukken te kunnen raadplegen, moet je je eerst inschrijven als gebruiker van de leeszaal. Alle info daarover vind je hier. Eenmaal geregistreerd, kan je stukken aanvragen door een e-mail te sturen naar museum.plantin.moretus@antwerpen.be met vermelding van de objectnummers van de stukken die je wil bekijken in de leeszaal.

Voorbeelden
PK.OP.06186 Keizer Karel [prent]
PK.MT.00013 De opvoeding van keizer Karel [tekening]
MPM.KP.0061.C Keizer Karel V [koperplaat]
MPM.HB.02364 Medaillonportret van keizer Karel V [houtblok]

Collecties elders beschreven
De bibliotheek van ongeveer 25.000 oude drukken en 638 handschriften wordt ontsloten in het Antwerpse bibliotheeknetwerk Anet. De inventarissen van de bedrijfs- en familiearchieven worden via de website van het museum aangeboden.

Vragen?
Heb je nog vragen, dan kan je contact opnemen via museum.plantin.moretus@antwerpen.be of telefonisch in de leeszaal op +32 3 221 14 56.